Ben jij een hooggevoelige ondernemer? Test het zelf.

Ben jij een hooggevoelige ondernemer?

Een paar jaar geleden was HSP of hooggevoeligheid nog een ‘vies’ woord. Overgevoelig of aansteller waren woorden die je snel hoorde als jij een persoontje was die vaak vermoeid was of snel van streek raakte zonder aanwijsbare oorzaak. Reden om je gedeisd te houden, vooral niet op te vallen en te laten merken dat je moeite had om je aan te passen. Erbij te horen, en vooral niet uit de toon te vallen door ander gedrag. Ook al voelde je je wel anders.
Niemand vind het leuk om het label aansteller te krijgen. Zeker niet als je een hooggevoelige ondernemer bent! 

hooggevoelige ondernemers laat jezelf zien

Gelukkig verandert die houding ten aanzien van deze mooie karaktereigenschap. Er zijn immers steeds meer hooggevoelige mensen die ‘uit de kast komen’? Ongeveer 20% van onze bevolking is in meer of mindere mate hooggevoelig. En heb je misschien een hond of paard? Ook dieren zijn vaak hooggevoelig, ze spiegelen jouw gedrag en passen zich aan als je vrolijk, humeurig of verdrietig bent. Ze voelen haarfijn aan hoe jij je voelt.

Al jaren weet ik dat ik hooggevoelig ben. Maar heb dat ontkend. Altijd mijn kop in het zand gestoken en tegen mezelf gezegd, stel je niet aan, doe maar gewoon, ik ben gewoon overdreven gevoelig. Ik dacht altijd dat er iets mis met me was, dat ik abnormaal was. En ik wilde zoooo vreselijk graag net als anderen zijn. Erbij horen.

Dit gevoel van anders zijn kreeg ik ook vanuit mijn jeugd mee. Huilen mocht niet, boos worden al helemaal niet. Gewoon doen wat je wordt opgedragen en niet zeuren of aanstellen. Als je net zoals ik je hooggevoeligheid wegstopt, niet (h)erkend, ben je jezelf niet. Dat kun je ook niet worden om dat je je gaat aanpassen aan anderen.

Je voelt je onbegrepen en apart

Wat je bij veel kinderen ziet is dat ze ander gedrag gaan vertonen als er geen aandacht is voor deze eigenschap. Ze weten en snappen immers zelf ook niet waarom ze zich anders, onbegrepen en apart voelen. Ook ik was een heel stil, angstig en dodelijk verlegen kind, leefde in mijn eigen fantasiewereldje. Om vooral maar niet op te vallen en niet lastig te zijn. Ik werd gepest maar sloeg erop los zodat het gepest meestal eenmalig was.

Andere kinderen vertonen tegenovergesteld gedrag , worden opstandig, tegendraads. Ze willen gezien en gehoord worden. Dat gedrag liet ik ook zien op de middelbare school. Misschien kwam dat ook doordat ik voor het VWO getest was en naar de puddingacademie werd gestuurd. Mijn ouders snapten niets van mij, mijn angsten. Mijn zussen en broer die vonden mij een prachtig object om te pesten.

Ik ben mezelf als hooggevoelig persoon

Sinds enige tijd kom ik gewoon wel ‘uit de kast’. En dat voelt heerlijk, als mezelf zijn. Ik durf mezelf te laten zien als hooggevoelige ondernemer, als marketingcoach. Wel in stapjes maar toch. Ben een paar jaar geleden abrupt gestopt met medicatie die me zou helpen ‘beter’ te worden. Me van de lichamelijke klachten af te helpen die nog een nasleep waren van mijn burn-outs. In plaats van beter werd ik er knettergek en depressief van.

Doe dit overigens nooit zonder overleg met je arts. Heb ik ook niet gedaan! 

Ben jij hooggevoelig of denk je dat je dat bent?

Mijn advies: onderzoek het. De test van Elaine N. Aron hieronder geeft je enigszins een indicatie. ben jij een hooggevoelige ondernemerLees boeken, de boeken van Elaine N. Aron hebben mij enorm geholpen inzicht te krijgen in mezelf. Onderaan dit artikel vind je een link naar haar boeken. En heb je deze prachtige karaktereigenschap? Accepteer jezelf zoals je bent, erken dat je speciaal bent en ontdek de voordelen. Waarschijnlijk ben je anders dan veel anderen, gevoeliger, maar desondanks ben je een fantastisch mens als HSP. Leer jezelf in die nieuwe hoedanigheid kennen en geniet van jezelf.

Je raakt er ook mensen door kwijt. Die vinden het allemaal maar gezeur en overdreven, zweverig gedoe. En dat mag natuurlijk. Je ontmoet ook nieuwe mensen waarmee je een klik voelt. Het allerbelangrijkste is dat jij jezelf accepteert en respecteert. En bedenk dat hoogsensitief zijn absoluut niet zweverig is. Als je maar met beide benen op de grond blijft.

Wat is hoogsensitiviteit

HSP’s hebben een bepaalde eigenschap waardoor ze zich bewust zijn van allerlei subtiele boodschappen of prikkels. Zowel van binnen als van buiten. Onze ogen of oren zijn niet beter maar we verwerken de binnengekomen informatie grondiger. Kortom we zijn gevoeliger.

Als we teveel prikkels oppakken, worden we overspoeld door niet-subtiele en sterke prikkels. Denk dan aan geluid, vreemde geurtjes, extreme temperaturen, emotie, vreemden, menigtes en plotselinge veranderingen. Lees hier meer over hooggevoeligheid.

Voorbeelden van prikkelingen die een HSP kan ervaren

 • Je kunt bijvoorbeeld last hebben van harde geluiden (muziek);
 • Een hekel hebben om in grote groepen mensen te zijn, je voelt je gauw overweldigd;
 • Van streek raken bij onverwachte gebeurtenissen, je houdt ook niet zo van verrassingen;
 • Emoties of lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn zonder dat je weet waarom en waardoor;
 • Humeurigheid wanneer je honger hebt, ik moet echt regelmatig eten anders ben ik niet te genieten;
 • HSP’s (Highly Sensitive Persons) voelen vaak bij een ontmoeting al aan of iemand verdrietig, boos is, oftewel hoe de stemming van die persoon is;
 • In een ruimte met veel mensen voel je bij het binnenkomen als het ware de negatieve of beladen sfeer die er hangt;
 • Tijdens het winkelen, ik doe dit alleen met speciale personen omdat ik moet herstellen na het winkelen. Ik word er doodmoe van omdat ik allemaal energie meekrijg van andere mensen.

Toen ik een kind was en in de schoolpauze naar huis liep, voelde ik van grote afstand al hoe de sfeer thuis was.

Gelukkig ben jij of ik niet de enige hooggevoelige ondernemer. Ongeveer 15%-20% van de Nederlanders is hooggevoelig. (Bron: Hoog Sensitieve Personen van Elaine N. Aron) En dit aantal neemt toe. Sommige mensen weten dat ze hooggevoelig zijn of ze hebben kinderen die hooggevoelig zijn. Voor veel anderen is het begrip hooggevoeligheid nog een relatief onbekend begrip.

Elaine N. Aron heeft veel onderzoek naar hooggevoeligheid gedaan. Zij wordt gezien als de de grondlegster van het concept hooggevoeligheid. Mijn advies lees eens een boek van haar als je denkt dat jij of je kind of partner hooggevoelig is. Je vindt in haar boeken oneindig veel herkenbare verhalen en ervaringen die je zeker zullen aanspreken.

Ben jij hooggevoelig? In welke mate?

Doe dan onderstaande test van Elaine N. Aron. Beantwoord de vraag zoals het voor jou goed voelt. Antwoord met ‘ja’ als het volgens jou in ieder geval enigszins opgaat. Antwoord nee als het niet speciaal of helemaal niet opgaat. Download hier de testvragen als pdf.

Hoe is jouw score?

Als je twaalf of meer vragen  met ‘ja hebt beantwoord ben je waarschijnlijk hoogsensitief.  Geen enkele psychologische tekst is echter zo betrouwbaar dat je jouw leven erop moet baseren.

Heb je slechts een of twee vragen met ‘ja ‘ beantwoord, maar ze zijn in extreme mate waar, heb je misschien ook reden om jezelf hoog sensitief te noemen.

Hooggevoelige mensen ervaren vaker de nadelige gevolgen van hun sensitiviteit. De kunst is te ontdekken dat sensitiviteit meer voordelen biedt en dat het een normale eigenschap is.

Mag ik je helpen?

Ik help je graag de voordelen, jouw kracht en positiviteit te vinden. Zodat jij succesvol met passie, plezier en resultaat aan de slag kunt met jouw ‘eigen wijze’ bezielende marketing. Ervaar jij ook deze negatieve aspecten en onderstaande belemmeringen?

 • Ik voel me onzeker en denk dat ik toch niet kan wat ik diep in mijn hart zou willen.
 • Het lukt me niet om mijn droomklant te omschrijven en mijn kernboodschap pakkend te verwoorden.
 • Ik werk keihard maar verdien veel te weinig. Geen idee hoe ik deze situatie kan veranderen.
 • Vind het moeilijk om focus te houden en keuzes te maken.
 • Ik heb moeite met aquisitie en marketing.
 • Ik vind het lastig geld te vragen, vind mijn eigen tarief eigenlijk te hoog.
 • Ik vind het lastig mezelf te accepteren met mijn hooggevoeligheid.
 • Ik wil andere mensen helpen met mijn talenten en ervaring maar hoe doe ik dat?
 • Ik zie zelf niet wat hooggevoeligheid voor mij in positieve zin betekent;
 • Ik mis de flow en de energie om er vol voor te gaan.
 • Ik stel vaak dingen uit en kom moeilijk in actie.

Ben jij in meer of mindere mate hooggevoelig en heb je een eigen bedrijf of wil je binnenkort gaan starten met je eigen bedrijf? Wil je met passie, plezier en resultaat met jouw marketing aan de slag?

Hulp nodig van een ervaringsdeskundige?

Na het lezen van dit artikel en het beantwoorden van de testvragen kun je besluiten tot actie te komen. Ik help en coach je graag als ervaringsdeskundige en ondernemer op het gebied van hooggevoeligheid en alle belemmeringen en ‘beren op de weg’ die ik ook ben tegengekomen en heb overwonnen. Daarnaast laat ik je graag profiteren van vijfentwintig jaar ervaring en bagage op het gebied van marketing, sales, PR en Communicatie. En niet te vergeten 48 jaar levenservaring als HSP.

Eerst veilig kennismaken? 

Dat kan altijd via de gratis marketingtips, tools en updates. Dit is een mengeling van marketing, persoonlijke ontwikkeling en ervaringen. Spammen doe ik niet en afmelden kan ieder moment. Contact opnemen kan ook natuurlijk. Lees op deze pagina wat het je oplevert. Of meld je gelijk aan. 

Aan de slag met bezielende marketing die bij jou past als uniek en echt persoon? Lees dit dan even.

Misschien vind je dit ook interessant? Jee ik ben een HSP, een ziekte of een prachtige eigenschap. 

Ben jij zelf hooggevoelig of heb je kinderen die dat zijn dan is het aan te raden om een of meerdere boeken te lezen van Elaine N. Airon. Meer boekentips van haar vind je hier.

Mara

Over Mara

Wil jij leren om effectiever en Bezielend te communiceren met jezelf en met anderen? Of wil je een droomdoel realiseren, een droom die jou de vrijheid geeft je leven vorm te geven zoals jij dat wilt. Kortom je wilt net als ik vrijheid en veerkracht en een leven leiden dat bij jou past, de beste versie van jezelf mogen zijn. Verlost van oude blokkades, negatieve gedachten, je verleden dat je tegenhoudt en je vastketent in je oude situatie. Waarin jij zeker niet jezelf bent. Zo voelt het in ieder geval niet. Ik ondersteun je graag in deze transformatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *