Gebruiksvriendelijke website realiseren? Lees de tips.

Een gebruiksvriendelijke website biedt oplossing voor het probleem

Welke actie moet ik ondernemen

Heb jij een gebruiksvriendelijke website? Wil je dat je bezoeker via je website actie onderneemt? Bijvoorbeeld een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek, zich aanmelden voor de nieuwsbrief of een bestelling plaatsen? Zorg dan dat er zo weinig mogelijk drempels, ergernis en frustraties zijn op jouw website. Dit is een belangrijk onderdeel van een gebruiksvriendelijke website.

Met behulp van onder andere gebruiksvriendelijkheid creëer je een krachtige converterende website. Speel in op de psychologie van jouw bezoeker.

Het is de kunst om je bezoekers te begeleiden, te overtuigen, aan te moedigen en tenslotte te motiveren en te verleiden om uiteindelijk over te gaan tot de actie die jij graag wilt.  Ik geef je een paar aanpassingstips die de gebruiksvriendelijkheid van je website bevorderen.

1 Maak duidelijk wie de afzender of eigenaar van de website is

Een gebruiksvriendelijke website laat meteen zien wie de eigenaar is. En sluit aan bij je huisstijl voor wat betreft, kleur, vormgeving, lettertype. Je logo is duidelijk, bij voorkeur links boven, in beeld. Met de eerste kennismaking weet jouw bezoeker meteen dat hij op de juiste website is, of nog beter op de juiste pagina.

2 Maak duidelijk wat je te bieden hebt voor je bezoekers

Begin jouw pagina met een triggerende tekstkop. Deze kop maakt gelijk duidelijk wat jij je bezoekers te bieden hebt. Jouw Unique Selling Point is meteen zichtbaar en opvallend aanwezig voor jouw bezoeker. Dit begin bepaalt of jouw bezoeker op jouw website blijft, doorleest en doorklikt.  Of dat je bezoeker besluit om later terug te komen.

3 Welk probleem los jij op?

Welke mogelijke problemen heeft jouw bezoeker. Maak meteen duidelijk welke oplossing jij kunt bieden. Jouw haastige bezoeker weet meteen dat hij of zij op de juiste website is beland.

4 Gebruik een boodschap per pagina

Of anders gezegd optimaal je website per pagina. Per pagina bespreek je een onderwerp, product of dienst. Gebruik ook de juiste, relevante kernwoorden voor deze dienst of dit onderwerp.

5 Gebruik een duidelijke indeling per pagina

Met kopjes maak je duidelijk waar deze pagina over gaat. Belangrijke kernwoorden kun je vet maken zodat ze extra opvallen. Links worden duidelijk aangegeven doordat ze een ander kleurtje hebben en of onderstreept zijn. Opsommingen maak je overzichtelijk met behulp van bullets.  Hier vind je enkele handige schrijftips voor het schrijven van je websitetekst.

6 De leesbaarheid bevorder je door contrast

Het meest prettig leesbaar is een lichte achtergrond met een donker lettertype. De kleuren geel of lichtoranje zijn slecht leesbaar op een witte achtergrond.

7 Zorg voor een scanbare overzichtelijke website

De indeling van een gebruiksvriendelijke website is duidelijk. In één oogopslag is jouw bezoeker helder waar hij welke informatie kan vinden. Jouw website is geen zoekplaatje. Per pagina wordt een aanbod, een product of dienst beschreven. Menustructuur is duidelijk. En de menubuttons hebben duidelijke benamingen.

8 Contact opnemen is op alle pagina’s mogelijk

Maak helder hoe de bezoeker contact met je kan opnemen. gebruiksvriendelijke-website-met-een-call-to-actionBezoekers zijn over het algemeen haastig en scannen je website. Plaats je Call-to-action of contactbutton duidelijk op je website. Ook in de tekst per pagina kun je een link naar je contactpagina opnemen.

Zorg voor een contrasterende kleur voor deze button. Rood en oranje werken bijvoorbeeld goed.

Gebruik bijvoorbeeld teksten als:

 • Aanmelden nieuwsbrief
 • Bestel nu
 • Aanmelden workshop
 • Vraag informatie
 • Bel voor kennismaking
 • Koop nu
  Overigens is één CTA button per pagina voldoende, meerdere buttons geeft ook weer keuzestress.

9 Contactformulier: vraag alleen wat echt nodig is

Je wilt graag dat de bezoeker contact met je opneemt. In zo’n geval hoef je echt niet alles van iemand te weten. Beperk je tot het vragen van de echt noodzakelijke gegevens zoals de naam, e-mailadres of telefoonnummer en de omschrijving van de vraag. Wat je echt moet weten kun je zelf alleen bepalen. Het wekt irritatie op als je teveel gaat vragen. Een gebruiksvriendelijke website heeft dat niet nodig.

10 Zoekfunctie op je website

Zorg dat bezoekers gemakkelijk een onderwerp kunnen opzoeken. Bezoekers maken veel gebruik van een dergelijke zoekfunctie. Zorg ervoor dat het invoerveld lang genoeg is om te zien wat je intypt.

11 Gebruik duidelijke URL’s

Als je bezoeker op je website navigeert kan hij in de URL zien dat hij op de juiste pagina is. Staan er tekens in je URL zoals %& etc. dan kan je websitebouwer hier wel verandering in brengen. Heb je bijvoorbeeld een WordPress website dan kan je bouwer een SEO plugin integreren. Heb je een website gemaakt in Joomla, kun je aanklikken dat je zoekmachinevriendelijke URL’s wilt.

Ook als je naar artikelen of blogs in je website laat doorlinken, zorg dan voor een juiste benaming van het document, passend bij de inhoud en je kernwoorden. Jouw bezoeker weet dan natuurlijk ook meteen of het bericht interessant genoeg is om door te klikken. Gebruik geen hoofdletters in je URL.

12 Maak gebruik van bread crumbs

Een kruimelpad of bread crumbs geven altijd duidelijkheid over waar je bezoeker zich bevindt op je  website. Vooral als je een diepe website hebt met veel pagina’s, maakt dit kruimelpad de weg terug gemakkelijk te vinden. Heb je een WordPress website dan is een plugin voor bread crumbs beschikbaar.

met bread crumbs toon je waar je bezoeker is

op welke pagina is je bezoeker

13 Sluit aan bij je doelgroep

Ken je klant. Waarvoor kunnen bezoekers jouw inschakelen? Wordt dat gelijk duidelijk als ze op jouw website komen? Oftewel sluit de informatie aan bij wat je bezoekers verwachten? Welk probleem hebben jouw bezoekers. Hoe los jij dat probleem op. Uiteraard weet je wie je doelgroep is en ken jij je klant. Spreek ook jouw bezoeker rechtstreeks aan, gebruik u of je/jij. Vermijd het gebruik van de derde persoon.

14 Zorg voor een goede landingspagina

Klanten komen op jouw website via een zoekmachine, via social media, een blog of mogelijk een Adwords advertentie. Stel dat je een Adwords campagne hebt lopen en je adverteert voor lichtreclameproducten. Als iemand op jouw URL klikt hoort hij rechtstreeks op de pagina te komen die aansluit bij jouw boodschap in de advertentie. Begin deze pagina bijvoorbeeld met je advertentietekst. Lees mijn blog over scoren met tips voor een effectieve landingspagina.

Verder krijgt de bezoeker op deze landingspagina de informatie die hem of haar nog verder in het koopproces brengt. Verleid de bezoeker met jouw geweldige aanbod. Zorg dus dat alle informatie naadloos aansluit bij jouw advertentieaanbod. Het is dus duidelijk dat je geen URL in je advertentie opneemt die de bezoeker leidt naar bijvoorbeeld de pagina autobestickering.
Het is ook niet handig dat jouw bezoeker nog moet doorklikken op de site om jouw aanbod te vinden.

15. Zorg voor duidelijke anchorteksten

Op je website verwijs je ongetwijfeld naar andere producten, andere relevante pagina’s of naar je blog. Bijvoorbeeld als je op je homepagina iets vertelt over een e-book dat je hebt geschreven of over een coachingsmethode, dan neem je direct de link op zodat bezoekers daarover meer kunnen lezen. De linktekst moet duidelijk vertellen waar de bezoeker naartoe wordt geleid. Dus niet de nietszeggende ‘klik hier’ maar ‘lees meer over deze coachingsmethode in mijn e-book’. Of ‘download hier het boek over koken en afvallen’. Uiteraard blijkt ook duidelijk uit je tekst wat een link is. Door bijvoorbeeld de linktekst een ander kleurtje te geven of te onderstrepen.

Dit zijn maar een paar tips voor een gebruiksvriendelijke website. Er zijn er een heel groot aantal meer. Verdiep je in je bezoeker, in de behoefte. Vraag je af wat jij belangrijk vindt als je een website bezoekt. Heb je zelf nog tips? Ik zie graag je reactie tegemoet.

 

Mara

Over Mara

Wil jij leren om effectiever en Bezielend te communiceren met jezelf en met anderen? Of wil je een droomdoel realiseren, een droom die jou de vrijheid geeft je leven vorm te geven zoals jij dat wilt. Kortom je wilt net als ik vrijheid en veerkracht en een leven leiden dat bij jou past, de beste versie van jezelf mogen zijn. Verlost van oude blokkades, negatieve gedachten, je verleden dat je tegenhoudt en je vastketent in je oude situatie. Waarin jij zeker niet jezelf bent. Zo voelt het in ieder geval niet. Ik ondersteun je graag in deze transformatie.

Reacties

Gebruiksvriendelijke website realiseren? Lees de tips. — 2 reacties

 1. Goeie tips allemaal. Ik wil dit artikel sturen naar enkele personen die maar wat content gooien op een website en wanneer dit niet automatisch resulteerd in veel bezoeken en verkopen maar gefrustreerd raken.

  • Dank je wel Marloes voor je bezoek aan mijn website en je reactie. Natuurlijk mag je het doorsturen als jij daar anderen mee kunt helpen. Graag zelfs. Wel heel graag met bronvermelding of de URL. En ja helaas resulteert content niet automatisch in bezoeken en verkopen. Heel veel succes en als ik je met iets kan helpen hoor ik dat graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *